Proces
Ons productieproces is een onderdeel van wat ons bijzonder maakt. Door ruim 40 jaar ervaring hebben we een uniek productieproces wat resulteert in de beste ontbijtgranen!
Voorreinigen
Biologisch geteelde granen groeien zonder het gebruik van chemische synthetische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor staat op een akker meer (on)kruid tussen de granen. Dit zorgt voor een grotere biodiversiteit rondom een akker. Bij binnenkomst van het graan wordt dit daarom eerst uitvoerig gereinigd en geschoond om zo onkruid, weidebloemen, steentjes, stro en andere restproducten te scheiden van de graankorrels.
Opslag
We slaan onze granen op in silo’s en om vermenging tegen te gaan hebben alle graansoorten zoveel mogelijk een vaste silo. Door een juiste beluchting in deze silo’s houden we het graan op temperatuur. De temperatuur wordt nauwgezet gecontroleerd om broei (verhoging van de temperatuur) te voorkomen.
Pellen en schonen
Haver en gerst moeten gepeld worden voordat ze door mensen geconsumeerd kunnen worden. Hiervoor hebben we speciale machines in huis om het kaf (pel) van het koren (graan) te scheiden. Om het graan compleet zuiver te krijgen gaan we na het pellen het graan nogmaals schonen op basis van gewicht. Stro en kaf zijn lichter dan het graan en stenen zijn bijvoorbeeld zwaarder. Met verschillende zeven maken we zo het graan helemaal zuiver en gereed voor het pletproces.
Weken en pletten
ongeveer een dag voor het pletten wordt het graan geweekt. Na het weken wordt het graan verhit onder een micronizer (een bed met infraroodbranders). Dit zorgt ervoor dat de korrel zacht en soepel wordt waardoor het beter geplet kan worden. Daarnaast zorgt dit ook voor een stevigere vlok met meer bite en worden bepaalde enzymen uitgeschakeld die de korrel bitter zouden kunnen maken. We pletten het graan met een krachtige wals tot vlokken. Na het pletten laten we de vlokken afkoelen en zorgen we ervoor dat het overtollige vocht verloren raakt.
Waarom onze pletmethode uniek is
Granen kunnen geplet worden door ze eerst te stomen en daarna te pletten. Wij gebruiken een andere methode. Wij bevochtigen het graan eerst en laten het vocht in het graan trekken. Daarna wordt het graan verhit om het vervolgens te pletten. Op beide manieren wordt het graan verhit, maar onze methode zorgt voor een extra geroosterde smaak. Ons plet proces bestaat uit 3 stappen. Eerst wordt het graan in de Vibronet bevochtigd totdat de korrel een vochtgehalte bevat van 17-19%. Normaal gesproken neemt de korrel alleen vocht op door de kiem. Door de korrel echter te laten trillen gaat de celwand van de korrel een beetje open staan zodat de hele celwand vocht opneemt. Het graan blijft daarna ca 2 uur staan zodat het vocht verder de korrel intrekt. Daarna gaat de korrel onder infrarood branders door van 600-900 graden. Hierdoor wordt de korrel in ca 15 seconden verhit tot ca 100 graden Celsius. Dan komt het graan in een bufferbak waar de korrel langzaam naar beneden zakt in de pletwals. Hier wordt de korrel platgewalst tot vlok.
Mengen
onze biologische graanvlokken worden gemengd met o.a. noten, vruchten en andere ingredienten tot muesli’s of tot halffabrikaten voor granola’s, crunchy’s of krokante muesli’s.
Bakken
De halffabrikaten worden vervolgens gebakken in onze eigen bakkerij. Dit doen we op de authentieke manier op bakplaten die vervolgens de oven in gaan. Op deze manier kunnen we het proces nauwlettend in de gaten houden en zo heerlijke granola’s, krokante muesli’s en crunchy’s produceren. De producten kunnen worden worden gezoet met tarwestroop, agave siroop, rietsuiker of appelpasta. We zijn daarnaast gespecialiseerd in het bakken van krokante producten met een laag suiker gehalte. Binnen ons eigen merk Meesters van De Halm hebben we dan ook een suikerarme- en eiwitrijke granola die minder dan 5% suiker bevatten. Vanwege de slechte impact op het milieu verwerken we geen palmolie in onze producten. Voor u kunnen we de gebakken producten in allerlei smaak varianten naar wens maken. Bijvoorbeeld met noten en/of vruchten of zelfs met koffie of kruiden. Wij innoveren graag dus heeft u nog een goed idee dan gaan we hiermee graag met u aan de slag!
Verpakken
ons verpakkingsproces is volledig automatisch. Het product wordt machinaal afgewogen, ingepakt, gesealed en bedrukt met een THT-datum en eventueel een barcode of productnaam. Op onze verzameltafel verpakken we de zakjes in een omdoos waar vervolgens ook de THT-datum en productnaam geprint wordt. We o.a. kunnen verpakken in zakjes, bag in box, doypack en kokers. Naast consumenten verpakkingen kunnen we de producten ook verpakken in industriele verpakkingen zoals bulk zakken (15 kg), mini bulk (3-5 kg) en big bags (ca 500 kg)