Waarom onze vlokken meer smaak hebben

Er zijn verschillende manieren om vlokken te maken van granen. De meest gebruikte methode is de granen eerst te stomen en daarna te pletten. Echter; door het graan te stomen krijg je een vlakkere smaak. Wij kiezen voor een andere, meer smaakmakende methode.

Ons pletproces bestaat uit 3 stappen. Eerst wordt het graan bevochtigd totdat de korrel een vochtgehalte bevat van 17-19%. Het graan blijft daarna minimaal 2 uur staan zodat het vocht verder de korrel intrekt. Daarna gaat de korrel onder infrarood branders door van 600-900 graden. Hierdoor wordt de korrel in ca. 15 seconden verhit tot ca 100 graden. Dan komt het graan in een geconditioneerde gaarbak waar de korrel langzaam naar beneden zakt in de pletwals. Hier wordt de korrel platgewalst tot vlok

Onze pletmethode geeft de vlok een meer geroosterde smaak, en het ziet er veel lekkerder uit!

Waarom pletten we het graan?

Om de voedingsstoffen van granen in je lichaam op te kunnen nemen moet je graan eerst bewerken. Dit kan door het graan te koken, maar dat kan ook door het graan te pletten. Doordat je het graan plet kan je lichaam de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Het is belangrijk dat tijdens het pletproces het graan verhit wordt. Hierdoor maken we het product voedselveilig omdat de aanwezige micro-organismes gedood worden. Het is noodzakelijk om de enzymactiviteit (lipase) stil te zetten. Als je dit niet doet worden de vetten afgebroken en ontstaat ranzigheid. Het stilzetten van deze enzymactiviteit noemen ze stabiliseren of eesten. Dit is met name belangrijk bij granen met een hoog (gezonde) vettengehalte zoals haver.

Wil je een kijkje nemen in ons productie proces? Klik dan hier voor een virtueel rondleiding of maak een afspraak en breng een live bezoek aan ons bedrijf.