Glutenvrije vlokken volgens de hoogste standaards

Gluten is de in alcohol oplosbare eiwitfractie die voorkomt in verschillende graansoorten. Gluten geeft structuur aan deegproducten en brood. Gluten wordt ‘verknoopt’ tot een netwerk waar gassen -die tijdens het rijzen van deeg ontstaan- in vast gehouden worden. Zonder gluten is het bijvoorbeeld moeilijk om een samenhangend, niet kruimelig en luchtig baksel te maken. Gluten bestaat uit twee eiwittypen: gluteninen en gliadinen. Gliadine veroorzaakt darmschade bij de aandoening coeliakie.

Bij De Halm hebben we een tweede, volledig dedicated pletlijn om glutenvrije vlokken te maken van diverse (pseudo)granen en grassen zoals quinoa, boekweit, amaranth, gierst, mais, rijst en teff.

Haver is in principe glutenvrij maar is vaak verontreinigd met tarwe waardoor haver vaak toch gluten bevat. De Halm is medeoprichter van de Nederlandse Glutenvrije Haverketen, waardoor wij toegang hebben tot glutenvrije haver, waar we vlokken van maken.

Om iets ‘glutenvrij’ te mogen noemen wordt de grens van maximaal 20 ppm (parts per million) gluten gehanteerd. Ons proces en de producten die verwerken zijn echter van dermate hoge kwaliteit dat wij al jaren vlokken maken met een niveau van onder de 5 ppm.

Glutenvrije producten dienen altijd geanalyseerd te worden om zodoende zeker te weten dat ze onder de normen vallen. We kenmerken onze producten altijd met het logo van de Coeliakie Vereniging: de doorgestreepte aar. We mogen dit logo gebruiken doordat wij jaarlijks ge-audit – en goedgekeurd worden.

Wilt u glutenvrije producten van ons afnemen? Laat ons weten in welke vorm (consumentverpakking van Meesters van De Halm of PL, of in 15kg bulkzakken) en we vertellen u graag meer over de mogelijkheden!

Hieronder vind je onze 8 zekerheden voor het glutenvrij produceren. Meer informatie over onze glutenvrije vlokken, onze productiemethode en volop inspiratie kun je vinden in ons glutenvrije E-zine.